Monday, August 2, 2010

10m telescopic antenna

Ermm, bertambah lagi accessory untuk qrp set aku ni. Terima kasih kepada 9w2di memperkenalkan antenna ni kepada aku dan terima kasih juga kepada rakan ku 9w2bzi yang sudi menolong aku memesan antenna ini.
Sebenarnya  ada juga terdetik di dalam kotak fikiran ku sebelum ini tentang telescopic antenna ini cuma tak yakin samada wujud atau tidak di pasaran.

Dan akhirnya 9w2di memperkenalkan antenna yang memang aku dok cari selama ini. Jadi ini adalah pelengkap kepada qrp set FT817nd ku dan dxing yang  pertama menggunakan antenna telescopic ini akan ku jalankan di langkawi iaitu hari yang sama berlangsungnya JOTA. Ku harap antenna ini tak akan menghampakan tuannya dan jika berjaya maka sejarah akan tercipta dalam dunia qrp khasnya sebagai pembakar semangat untuk rakan-rakan ham yang baru nak kenal dengan dunia qrp ini

bukti, qrp memang boleh....

Salam satu malaysia semua, haa..yang ditunggu telah pun tiba bukti qsl yang membuktikan bahawa qrp memang boleh..sekiranya anda yakin boleh.
Hari ini aku telah terima 2 keping qsl card , satu daripada 9W2ESM bang sham di Johor dan satu lagi dari Mr Tada JA1FIO dari Jepun..

Sepenuh kepercayaan ku berikan kepada FT817nd aku ini dan akhirnya terbalas jua dan kepuasan sudah mula dirasai di 10m ini walaupun agak mencabar dengan qrp set aku ini. Berbekal kan antenna homebrew delta loop dan juga ketinggian lebih kurang 50 kaki akan ku teruskan lagi penjelajahan ku di dalam dunia qrp ini. So kepada kawan-kawan yang masih tercari-cari atau masih dok pening nak beli yang mana satu, saya syorkan kepada anda bahawa set qrp ini memang berbaloi.

Jangan sesekali anda menyesal dengan apa yang anda miliki dan mengutuk apa yang anda tak dapat miliki, sebaliknya cuba menghargai apa yang dah dimiliki nescaya hidup anda akan tenang dan selamat menyambut Ramadhan al-mubarak.

QRT 73.

Monday, July 26, 2010

RAE DATANG LAGI.

Salam satu malaysia semua warga ham radio, nampak gayanya RAE kali ketiga kembali lagi walaupun keputusan RAE yang lepas belum di keluarkan namun di atas sebab sambutan baik yang ditunjukkan oleh peminat hamradio di kawasan utara dan malaysia amnya maka peperiksaan akan diadakan sebanyak 4 kali setahun.


Ini adalah satu perkembangan yang positif jika di bandingkan dengan rakan -rakan yang lebih lama bercallsign di mana mereka lebih mengalamai jerih dan pedihnya ketika hendak mengambil RAE, mana tidaknya ...peperiksaan di adakan cuma dua kali setahun dan jika gagal terpaksa menunggu lagi enam bulan untuk mengambil semula RAE semula..Uhhh perih rasanya


Namun dihati saya terdetik satu soalan, " sudah bersediakah mereka ini untuk mengambil RAE,..adakah mereka akan menjadi seorang ham yang berkualiti daripada menjadi ham yang berkuantiti.." apapun semua ini di atas diri masing -masing ibarat tepuk poket tanya selera....


kepada rakan swl yang akan mengambil RAE,...cuba anda pikirkan kembali, siapakah anda sebelum ini, siapakah yang telah bersusah payah untuk anda supaya  anda sampai disini...siapakah guru anda ,...supaya selepas ini anda tidak akan lupa dimana anda bermula....



Apapun selamat menjawab soalan dan jangan lupa tarikh tutup adalah pada 13 ogos 2010 dan tarikh peperiksaan adalah pada 06 okt 2010.


cherrio...73

Wednesday, July 14, 2010

HAMFEST MALAYSIA 2010

Hamfest Malaysia 2010 Perkenal Radio Amatur Dua-Hala
HAMFEST Malaysia 2010, pameran Radio Amatur akan dianjurkan di Tapak Menara Kuala Lumpur pada 30, 31 Julai dan 1 Ogos ini.
Hamfest Malaysia yang pertama kali diadakan itu untuk memberikan pendedahan kepada orang ramai berkenaan konsep penggunaan Radio Dua-Hala semasa aman dan bencana di Malaysia.
Festival itu akan disertai oleh Kelab-kelab Radio Amatur dari seluruh negara dan juga agensi-agensi kerajaan yang menggunakan kemudahan radio komunikasi dua-hala UHF, VHF dan HF.
Sesi penerangan oleh syarikat pengeluar sistem Radio Dua-Hala seperti Yaesu, Kenwood dan Icom serta agensi-agensi kerajaan akan diberikan kepada pengunjung mengenai penggunaan Radio Amatur di Malaysia.
Pameran penggunaan Radio Komunikasi oleh Agensi Kerajaan seperti Polis Di Raja Malaysia, Bomba dan Angkatan Tentera Malaysia turut diadakan di tapak festival itu.
Aktiviti lain yang turut diadakan termasuklah Skill-Stations, Fox Hunting dan Distance Contact Contest (DX Contest).

Saturday, July 3, 2010

DIAGRAM FOR YAGI UDA

Salam satu malaysia untuk semua pembaca, agak qrl kebelakangan ini disamping keringnya idea dan tak tahu nak tulis apa lalu aku terpandang satu diagram yang agak simple dan murah.
lalu aku bersama seorang rakan dan seorang guru telah sepakat untuk mencuba diagram ini...lalu terhasil jua apa yang dikatakan yagi ini...kerana sebelum ini aku belum pernah berpeluang menggunakan sebarang antenna yagi untuk pemancaran.
kepada cikgu ruzi...terima kasih yang tak terhingga kerana sudi berkongsi pengetahuan dan juga peralatan serta tenaga bagi membantu rakan-rakan yang dahagakan ilmu seperti kami ini.

inilah hasilnya setelah siap dan cuma tunggu untuk ujian pemancaran sahaja...untuk info rakan-rakan bacaan pada swr adalah 1.1... dan amat berbaloi untuk dicuba bersama kawan-kawan seperti kata pepatah" bukan ham jika tanpa homebrewnya"..sekian zam9w2icq..happy homebrew and happy dxing...73

Tuesday, June 22, 2010

10m telescopic antenna

tunggu kemunculan antenna yaesu ft817nd telescopic untuk 10m dan lepas ni..heheh boleh bawa pi eyeball  sambil makan -kita boleh dok cq-cq kasi panasss...

Thursday, June 17, 2010

from malaysia to japan

salam satu malaysia semua para pembaca, akhirnya pada 17.06.2010 iaitu pada jam 19.15pm aku telah berjaya bekerja dengan satu stesyen dari jepun (JA1FIO) . Walaupun hanya berbekalkan yaesu ft817nd dengan kuasa 5watt sahaja aku berjaya juga walau percubaan demi percubaan di lakukan dan akhirnya panggilan aku di jawab. Ini adalah satu kepuasan yang amat sangat walaupun signal report yang diberi kurang memuaskan disebabkan banyak qrm, tapi aku berpuas hati bekerja dengan rig kesayangan ku ini.
terima kasih pada rakan-rakan yang banyak memberi semangat pada ku...dan insyaallah petang ni kita cuba lagi...
zam9w2icq.73

Thursday, June 3, 2010

Frekuensi baru

9M4RBB

untuk info kepada rakan-rakan yang melalui kawasan utara ini atau yang sedang merancang melalui kawasan utara bolehlah mengakses ke repeater 9M4RBB dengan frekuensi yang baru iaitu 145.7375 tone 103.5 dan minus 0.600. semoga perjalanan anda akan bertambah lancar dan selamat hendaknya.
wassalam -zam9w2icq.

Wednesday, May 5, 2010

QRP SET.




Saja kebetulan aku teringin nak bertukar angin daripada 2m kepada 10m, dalam kotak fikiran aku ini tertanya-tanya seronok ka main radio ini....pasti seronok la...kalau tak takkan aku nak ambil lesen kot dan berhabis beribu ringit beli itu ini semua pasai radio saja...
namun setelah aku bertemu dengan seorang rakan dari kedah , soalan aku terus terjawab apabila rakan tersebut berkesudian melapangkan masa menunjuk ajar aku berapa seronoknya main hf ni terutama kat 10m.
yer la..dalam AA ada memberi kepada kita untuk mempergunakan 10m band tapi sekiranya tidak digunakan adalah amat ruginya kita.....so dalam pada aku tertanya -tanya set apakah yang sesuai untuk aku sebagai permulaan dalam mencari pengalaman  baru ini , jadi aku diberi  cadangan supaya  mengambil qrp rig jenis yaesu ft817 kerana menurut beliau itu adalah set yang terbaik buat masa kini dan senang dibawa kemana saja.
dengan kuasa pancaran 5w sahaja rasanya sudah cukup untuk aku sekiranya aku dapat set up satu antenna yang bagus untuk aku gunakan.
jadi aku masih menunggu rig idaman aku tu sampai semoga rakan-rakan aku  tu nanti jangan meleleh air liur bila nampak set baru ku ini  masa eyeball nanti, jom pakat -pakat monitor 10m hehehe...

Tuesday, February 9, 2010

RAE RESULTS

Tu dia dah keluar rupanya results hari ini, emm..mesti ada yang ceria , geram, kecewa rasa tak mau main radio dah dan juga macam- macam rasa lagi yang tak di nyatakan disini.
Tapi ini semua adalah lumrah bagi setiap kali result rae keluar , perasaan yang macam2 ada ini memang tak boleh control punya namun sekiranya anda sudah lulus dan bakal mempunyai 9w2 maka janganlah anda lupa dari mana anda bermula.
Maka lepas ni makin bertambah lah jumlah rakan -rakan ham di malaysia ini. Untuk rakan -rakan yang gagal dalam percubaan kali ini, janganlah anda tertekan kerana peluang masih tersedia buat anda sebab gagal sekali bukan bermaksud gagal selamanya kerana anda masih boleh bangun untuk cuba dan cuba lagi.
Apa pun tahniah sekali lagi buat rakan - rakan yang lulus dan yang kurang bernasib baik boleh hantar lagi borang permohonan dan sekiranya ada kelas yang di anjurkan seboleh- bolehnya lapangkan lah masa anda untuk menghadirinya sebab banyak ilmu yang dapat kita pelajari disana sebab malu bertanya sesat jalan..wassalam...zam9w2icq-73

Monday, January 25, 2010

RAE DATANG LAGI

21JAN01 – Notification: First Series of the Radio Amateur Examination and Morse Code Test for 2010
21 January 2010

The Malaysian Communications and Multimedia Commission (SKMM) will be holding the first series of Radio Amateur Examination (RAE) and the Morse Code Test (CW) for the year 2010.

The Morse Code Test (CW) will be held at 10.00 a.m. on 17 March 2010 at the SKMM HQ in Cyberjaya. Applications close at 5.00 p.m. on 5 February 2010.

The Radio Amateur Examination (RAE) will be held at 2.00 p.m. on 14 April 2010 at locations in the Northern and Central Regions of Peninsular Malaysia. Applications close at 5.00 p.m. on 12 February 2010.